Dans - ett steg mot bättre mående

Ett steg hit, ett steg dit, några snurrar, tå och klack och sedan skratt och applåder när första koreografin är avslutad. Vi är på DansSteget, en studiecirkel för personer med psykisk ohälsa

Platsen är Folkets Hus i Bagarmossen, klockan är halv sju en tisdagkväll och dansen är i full gång.

Jag har blivit inbjuden av Jill Taube, psykiatriker, eller den dansande doktorn som hon kallar sig själv, att vara med på en av tio kvällar med DansSteget, som arrangeras i Studieförbundets Vuxenskolans regi.

Jill Taube har startat studiecirkeln ”DansSteget” med dansinstruktörerna Kerstin Carlsson och Ursula Josephson. Kursen riktar sig till personer med psykisk ohälsa och har fokus på rörelse och dans. Vid varje träff ingår en kortare föreläsning om friskvård och en enklare form av linedance samt zumbagold som är en lättare variant av zumba anpassad för nybörjare och äldre.

Jill håller i teoridelen och kvällens tema är ångest. 

– Hur känns ångest, frågar Jill.

Deltagarna svarar: ont i magen, klump i halsen, svimningskänsla, svårt att få luft, hjärtklappning och öronsus.

– Märker ni att ångest är en känsla vi har kroppen?

Jill förklarar hur våra tankar styr det vi känner i kroppen. Det som händer i knoppen påverkar kroppen. Deltagarna lyssnar intresserat, ställer frågor och berättar om sina egna erfarenheter.

Efter föreläsningen flyttas stolarna ut mot väggarna för att ge plats åt dansen.

Salsa, merengue och country strömmar ur högtalarna

Koncentrationen och stämningen är på topp när Kerstin Carlsson, som själv har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, räknar in takten i linedancestegen. Jill har dragit på sig cowboybootsen och vi står mitt i klungan och slår tå och häl i takt. Gruppens glädje går inte att ta miste på. Det börjar bli varmt i lokalen och efter 45 minuter är det dags för en kort frukt- och dryckespaus.

Ursula Josephson tar plats, vrider upp volymen och ur högtalarna strömmar latinamerikanska toner. Dansen fortsätter men nu med nya steg och rytmer. Det går inte att tänka på någonting annat än takten och koreografin.  Två timmar går fort när man har roligt och vid kvällens slut frågar jag några deltagare vad de tycker om kursen.

– Svettigt, kravlöst och väldigt roligt, säger Peter, en av deltagarna som har varit här varje kväll sedan kursen började.  

Peter, som är något över femtio, berättar att när han var yngre både dansade afrikansk dans, salsa och var med i ett folkdanslag.  

En annan deltagare, Johanna, flikar in och säger att hon blir inspirerad av att se att en av instruktörerna som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa leder linedanceträningen.

– Det visar att det är möjligt att bli dansledare trots psykiska besvär. Det här peppar mig att försöka satsa på att bli instruktör, jag har tränat mycket förut och det skulle vara kul att leda en danskurs.

Johanna har varit sjukskriven i flera omgångar de senaste fjorton åren. Men utmattningssyndrom och en ADD-diagnos i botten har gjort det svårt att ta sig iväg till någon aktivitet. Hon har alltid gillat att dansa och tränade mycket jazz, street och funk när hon var yngre. Men hon tar sig inte gärna ut på etablerade ställen.

– Jag tycker det är jobbigt att träna i en stor träningslokal, det väcker en massa känslor, jag mår inte bra i en sådan miljö. Bara att jag vet att vi alla som är här känner ungefär likadant gör att jag kan vara mig själv, säger Johanna.

Idén förverkligades med nyfunna dansvänner

Jill Taube har länge burit på idén att ordna träffar för personer med psykisk ohälsa där rörelse och teori varvas. Genom nyfunna dansvänner och ett studieförbund i ryggen kunde hon förverkliga sina idéer.  

Jill träffade Kerstin Carlsson på en läkarkongress där hon berättade om sin resa från ett vårdpaket till den hon är idag.   

– Kerstin har varit psykiskt sjuk under flera år och gått från en tillvaro som inte är värd att kalla ett liv till en fullfjädrad dansinstruktör och vattengympaledare.

Ursula Josephson träffade Jill på Facebook när hon letade efter en samarbetspartner kring dans och hälsa.

– Ursula jobbar åt Norske Bank och flänger fram och tillbaka mellan Stockholm och Oslo, har familj, hus och en fullspäckad tillvaro. Jag är så glad att vi tre kan gör det här. Det finns så mycket forskning som visar att det går att förbättra både det psykiska och fysiska måendet genom att röra på sig, säger Jill Taube.

Innan vi skiljs åt avslöjar Jill att det även skulle vara kul att så småningom starta en prova-på-bugg-kurs med samma målgrupp.

Och jag tror henne, med så mycket energi och vilja kommer hon att få alla i hela Sverige med psykisk ohälsa att börja dansa. 

Publicerat 2015-02-26