Mottagning för hjärnstimulering samlad på ett ställe

Tidigare utfördes ECT- och TMS-behandlingarna i olika lokaler på S:t Görans sjukhusområde. Något som var opraktiskt för såväl patienter som personal. Numera finns allt under ett tak. 

– Nu har vi finare och fräschare lokaler som vi själva kunnat utforma och vara med och bestämma vad som blir optimalt vid till exempel uppvak. Det är stora fördelar eftersom det blir mindre trängsel och stress där jämfört med att ha ECT-behandlingarna på centraloperation, säger Magdalena Barnekow, enhetschef.  

– På vår mottagning får många av de svårast sjuka den mest effektiva behandlingen. Därför är det oerhört positivt att vi har en central placering på kliniken.

ECT, TMS och ketamin

Vid mottagningen ger man tre olika behandlingar. ECT, eller elbehandling, är en effektivbehandling för olika diagnoser av hög svårighetsgrad. De flesta patienterna som behandlas lider av svår depression. Vid behandlingen sövs patienten och man framkallar ett epileptiskt krampanfall med hjälp av en låg strömdos.

TMS-apparat

– Vid TMS, transkraniell magnetstimulering, är patienten vaken. Under behandlingen ges korta magnetiska pulser till hjärnan som aktiverar hjärncellerna, något som har positiv effekt vid depression, säger Ullvi Båve, medicinskt ansvarig överläkare.

– Ketamin är ett narkosläkemedel som vi ger patienterna i låg dos. Det har visat sig ha en bra antidepressiv effekt på kort sikt. Patienterna sövs inte under behandlingen men kan bli trötta, därför är narkospersonal närvarande. Vi startade med behandlingen som en pilotstudie under hösten 2015, säger Ullvi Båve. 

Publicerad 2016-05-04