Susanne ger patienterna ökat självförtroende

Sjukgymnasten Susanne Christianson träffar dagligen patienter med psykossjukdomar. Genom fysisk träning och kostråd hoppas hon kunna bidra till att de får en högre livskvalitet.    

Susanne Christianson arbetar på Mottagning för psykossjukdomar, Serafen. Hon erbjuder bland annat sina patienter fysisk träning och avslappningsövningar. Styrketräning i grupp är den vanligaste aktiviteten. Där är den sociala samvaron ett viktigt inslag.

– Alla tränar efter sin egen förmåga. Det är upp till var och en att umgås också. Många är glada och på bra humör när de går härifrån efter att ha fått träffa andra.

Susanne arbetar även med basal kroppskännedom. Rörelsemönstret kan påverkas av dels själva psykosen men även av medicineringen. Därför är inslag om att bli mer medveten om hur man till exempel går och rör sig viktiga.

Risk för hjärt-kärlsjukdomar

Många patienter har också problem med spänningar, rastlöshet, oro och stelhet. Då kan massage vara till hjälp.

– Jag ger bland annat bollmassage som har en lugnande effekt samtidigt som flera uppskattar själva beröringen. Att kunna bidra med välbehag och avspänning som inte beror på medicinering känns väldigt bra.

Antipsykotiska mediciner kan ge metabolt syndrom som leder till ökad bukfetma, ökat blodtryck, ökat blodsocker och ökade blodfetter. Det tillsammans gör att risken för hjärt-kärlsjukdomar blir större.

– Många patienter får ett stort sug efter mat av sin medicinering. Det kan ofta vara svårare att motivera till ändrade matvanor än motion, men jag arbetar mycket med att ge kostråd och har livsstilskurser, säger Susanne. 

Patienterna vardagshjältar

Hon tycker att det är viktigt att hälso- och sjukvården inte bara skriver FAR-recept och ger kostråd på papper utan faktiskt har något konkret att erbjuda.

– Alla klarar inte av till exempel en gymmiljö, då känns det bra att kunna hänvisa till våra lokaler där vi skapar en lättsam och bekväm stämning, säger Susanne.  

– Träningen ger också patienterna bättre självförtroende. Här gör man något som är friskt, något som andra gör. Det ger ju ringar på vattnet, man kanske vågar ta nästa steg och börjar gå på ett vanligt gym.

Efter drygt 30 år tycker hon att jobbet fortfarande är lika roligt.

– Patientgruppen är otroligt givande att ha att göra med. De är väldigt härliga och beundransvärt tålmodiga som kämpar på trots sjukdom och biverkningar. Jag tycker att mina patienter är vardagshjältar, säger Susanne.    

Publicerat 2016-04-07