Vegetarisk kost blir huvudalternativ på Norra Stockholms psykiatri

Den 4 april införs vegetarisk kost som huvudalternativ inom heldygnsvården på Norra Stockholms psykiatri. 

Sedan maj 2015 har avdelning 24 serverat lakto-ovo-vegetarisk kost som huvudalternativ, det vill säga mat fri från kött inklusive fågel och fisk men med vegetabiliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg. Nu väljer kliniken att gå samma väg för övriga heldygnsvården.


– Fördelarna med vegetarisk kost är flera, det är ju en åtgärd där vi faktiskt kan göra konkret skillnad till exempel miljömässigt. Sedan är det en enkel insats som också skapar ökad jämlikhet utifrån mångas olika kostvanor, säger Göran Rydén, verksamhetschef på Norra Stockholms psykiatri.

Lyckat på avdelning 24

På avdelning 24 där motivet varit miljö, hälsa och etik och att uppmuntra patienterna till en mera hälsosam och miljövänlig kosthållning har mottagandet varit positivt.


– Vi har utvärderat projektet fortlöpande via patientenkäter. Resultatet visar att 80 procent av patienterna tycker att det är bra med vegetarisk kost som huvudalternativ. 44 procent känner sig också inspirerade till att äta mera vegetarisk kost hemma, det är väldigt glädjande, säger Antoinette Lundahl, medicinskt ansvarig överläkare på avdelning 24.

Nominerade till Miljöpriset

Avdelning 24 har också nominerats till Miljöpriset 2016 för projektet. Röstningen pågår till den 8 maj och priset delas ut av Stockholms läns landsting.

Publicerat 2016-03-17

Miljöpriset

Rösta fram avdelning 24 till Miljöpriset här: