Hjärnans serotoninsystem fungerar annorlunda vid autism

Personer med autism har lägre nivåer av ett protein i hjärnan som styr mängden av signalämnet serotonin. Det visar en studie från Karolinska Institutet som publicerats i tidskriften Molecular Psychiatry. Upptäckten kan bidra till utveckling av läkemedel för de som har behov av behandling.

I studien har man använt hjärnavbildning för att undersöka personer med och utan autism. Den visar att personer med autism har lägre koncentration av ett protein i hjärnbarken och flera andra delar av hjärnan. Proteinet, som kallas 5HTT, reglerar mängden av signalämnet serotonin. Dessutom såg forskarna att det i vissa områden av hjärnan fanns kopplingar mellan nivåerna av proteinet 5HTT och studiedeltagarnas resultat vid tester av deras sociala förmåga.

Läs studien “Serotonin transporter availability in adults with autism—a positron emission tomography study” av Max Andersson, Ämma Tangen, Lars Farde, Sven Bölte, Christer Halldin, Jacqueline Borg, Johan Lundberg i Molecular Psychiatry, online 26 augusti 2020, doi: 10.1038/s41380-020-00868-3.